Телефон: +359 888 879 190
 

Борба срещу дървеници.
Особености на дървениците,
влияещи на борбата с тях.

Дървеницата е дребно насекомо, с кафяво плоско тяло, шест крака, малки очи и сензорни антенки на главата. Всяка дървеница се изхранва със смучене на кръв. Различните типове имат предпочитания към даден вид птици, бозайници или хора и имената им се свързват с типа приемник. Изключение е креватната дървеница, назована според местообитанието си.

Креватната дървеница и тропическата дървеница са единствените от вида, пряко нападащи хора. Има още три вида дървеници, случайно нападащи човек, спящ близко до първичния им приемник. Това са лястовича дървеница, дървеница по прилепите и птича дървеница. Тези видове са склонни да смучат кръв от хора, но това става само при липса на основната жертва.

Външният вид на дървеницата е различен, според вида и етапа на развитие. Цветът й е от жълтеникав до червеникав и ръждиво кафяв, а размерът зависи от пола, жизнения етап и приетата храна. Формата й е овална, подобно ябълкова семка или леко източена.

Дървениците са добре познати на историята паразити. Креватната дървеница е най-популярна. Тя е бърза, с добри умения за катерене, активно размножаване и е много адаптивна. Дълголетна е и умее да издържа на глад, във всички фази от живота си.
Внимание! Страница "Борба с дървеници" е направена изцяло и само за да сме ви полезни в домашната борба с паразитите. Ползвате ли химични средства за борба с дървеници, четете и спазвайте внимателно инструкциите на препаратите! Ако домашните методи за борба с дървеници вече не действат, научете как можем да сме ви полезни с професионално » унищожаване на дървеници. При ухапване от дървеници, следете за алергични реакции и при проява на такива незабавно посетете спешна помощ!

Къде гнездят дървениците?

Най-добрият начин да се преборим с дървениците е да открием тяхното наличие рано и да действаме против тях светкавично. Дървениците се размножават бързо. Борбата с паразита ще ни отнеме по-малко стрес, преди те да са плъзнали по всички помещения и етажи.

Ако сте заподозрели наличие на дървеници, трябва да претърсите системно помещенията за да откриете паразитите. За борба с дървеници вие обезателно трябва да намерите тяхното гнездо. При силно опаразитяване с насекомите е възможно гнездата да бъдат няколко броя.

При скорошен проблем, дървениците може да не са плъзнали по всички помещения и етажи. В този случай, те ще се крият близо до мястото за спане или почивка. Ако имате ухапвания, преценете къде, кога са нанесени и дали са присъствали вечерта. Най-често постелната дървеница гнезди близо до леглото или канапето за да спести хода до жертвата при хранене.

Около леглото, дървениците ще се крият под матрака, в чекмежета, подматрачни рамки, под помещения за багаж и цепнатини между леглото и тъканите. Огледайте добре долните части на леглото и всички фуги. За повече прецизност, добре е спалната мебел да бъде разглобена.

Извън мястото за спане, дървениците ще се крият по канапета, зад книги, под тапети и около близки до леглото мебели. Огледайте добре нощните шкафчета, всички фуги и цепнатини по тях, сглобки, места около нитове, долни части, гръб, чекмеджета и крачета.

Прецизна проверка трябва да се извърши на спалния гардероб и библиотеката, както и под килима. Проверявайте внимателно долни части, цепнатини и гръб на мебелите. Огледайте зад всички книги, картини, проверете всяка фуга и цепка, с дебелина над милиметър.

Внимателно огледайте и разглобете електрическите контакти. Дървениците могат да се крият зад стените, достъпвайки до помещението през миниатюрни строителни фуги и минимални, невидими за вас луфтове между електрическите ключове, контакти, разпределители и стена.

Борба с дървеници.

  • Първо опознайте вредителя. Борбата с дървеници на сляпо е малко ефикасна. Прочетете информация и факти за дървеници. Убедете се, че не сте нападнати от други паразити.
  • Не отлагайте, а действайте. Проблемът няма да се реши сам и ще ескалира непрекъснато.
  • Почистете старателно с прахосмукачка всички помещения. Не пропускайте матраци, подматрачна рамка, чекмеджета, легла, мебели във всички посоки по цялата повърхност.
  • С повишено внимание почиствайте гънки, шевове, ръбчета и места около копчетата. Стриктно почистете с прахосмукачка пода, особено первази, накрайници до стените и цокли. Почистете и первазите на прозорците, а след това ги минете с препарат.
  • Изперетe цялото спално бельо, покривки за мебели, покривки за легла, възглавници, гоблени за стени и кувертури. Изсушете ги в сушилня поне един час и ги изгладете.
  • Отдалечете леглото така, че да не се докосва до стените. Ползвайте торби за запечатване на матраците. Почистете стените с прахосмукачка и ги измийте добре със почистващи препарати, на височина поне метър и половина от пода. Минете и подовите первази.
  • Запушете всички отвори по стените, независимо от размера. Ако в цепка може да влезе лична или телефонна карта, значи през нея ще мине и дървеница. Уплътнете всички отвори до електрически ключове, тръби и контакти. Проверете тапетите за разлепени места и дупчици. При наличие на такива ги подлепете, а дупките уплътнете със силикон.
  • Почистете с препарати всички мебели, библиотека, гардероби, нощни шкафчета и други, особено долните им части и вътрешностите. Не пропускайте местата около сглобките и тези около винтовете. Най-надеждна обработка ще постигнете с разглобяване на всички мебели.
  • Може да решите да ползвате услугите на сертифициран специалист за да извърши пръскане на терена с професионални препарати за дезинсекция. За тази услуга можете да научите повече в страницата ни за професионално » унищожаване на дървеници.